1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Стив Ханке: Политическата класа в България е криминална

Финанси

Той изрази съмнения, че кабинетът ще се справи, защото има твърде оптимистична икономическа прогноза за растеж

Като гледам, каква е ситуацията, политическата класа в България е не само нефункционираща, но и почти криминална. Такова мнение изрази в интервю професорът по приложна икономика Стив Ханке.

Той изрази големи съмнения, че този кабинет ще се справи, защото има една твърде оптимистична икономическа прогноза за растеж за 2014 година и всичко в бюджета се моделира според нея. В бюджета за догодина правителството е заложило ръст на икономиката от 1,8 на сто.

„Това означава, че изобщо няма да спазите бюджетните си цели. Което ни води до тази лоша инициатива да се вземат пари на заем," категоричен беше пред БНР „бащата на валутния борд у нас” Ханке.

Според него намерението на кабинета „Орешарски” да изтегли заем от близо половин милиард евро трудно ще съживи икономиката на България.

„Не мисля, че вземането на заем ще застраши системата на валутния борд, но ще направи малка пробойна в доверието. Не го прогнозирам, но вероятно този фактор ще бъде включен в оценката на кредитния рейтинг за България”, обясни още видният икономист.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии