1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Стив Ханке: България не трябва да тегли дълг заради КТБ

Финанси

Според финансиста КТБ всъщност никога не е била истинска банка

В никакъв случай държавата не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка, заяви американският финансист проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.

Недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете трябва да бъде попълнен от фискалния резерв, смята той. Според Ханке резервът е именно за критични ситуации, но след изплащането на гарантираните депозити, парите в него трябва да бъдат възстановени.

Трябваше да отнемат лиценза отдавна. Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава, така че напълно приветствам отнемането на лиценза ѝ”, подчерта той в интервю за БНР.

„Всъщност, КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. 76% необезпечени заеми, те просто са унищожили тези пари. 76 % загуба - това е фантастично”, заяви експерта.

Точно по тази причина според него затварянето на банката и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си.

По думите му сега трябва да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. „Те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Колкото се може от тези пари трябва да бъдат върнати и да бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете”, коментира той.

Експертът смята, че БНБ е отговорна за ситуацията. „Ако говорим за понасяне на наказателна отговорност, не мога да кажа, защото не познавам в детайли българското банково законодателство. Но, ако говорим от гледна точка на административната работа, дори от морална гледна точка, има вина от страна на БНБ като регулатор”, отбеляза той.

По думите му със сигурност е трябвало да четат по-внимателно документите и да знаят, че КТБ всъщност не е банка. „Това, което трябва да бъде направено, е да се публикуват повече данни за банковата система. В момента от информацията, която БНБ оповестява, аз не мога да направя анализ за състоянието на банките в България, а всъщност трябва да имам тази възможност”, заяви Ханке.

Според него България не трябва да влиза в Европейския банков надзор като първа стъпка към влизането в ЕРМ 2 и еврозоната, тъй като това ще бъде фактическо признание, че БНБ е некомпетентна да се справи сама, а има нужда от помощ от Брюксел.

Професорът критикува предишното правителство за това, че е допуснало дефицит в хазната, който надхвърля 3%. „Системата на валутния борд предполага бюджетът да е балансиран или близо до нулата, но при непредвидени и шокови ситуации може да се позволи дефицит. Мисля, че истинският тест за новото правителство ще е дали ще може да свали дефицита достатъчно бързо”, коментира Стив Ханке.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии