1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Средната заплата в София – двойно по-висока от много райони в страната

БГ Бизнес

Заплатата влияе силно на демографската картина у нас

Демографската картина у нас е силно повлияна от нивото на работната заплата в различните региони. Това показват данните от националната статистика, които отчитат двойно по-високо възнаграждение в София.

Средната работна заплата в столицата е 1296 лв., докато във Видин тя е само 638 лв., а в Благоевград – 652 лв.

 

Снимка: btvnovinite.bg

В девет области на страната средните възнаграждения не могат да прескочат границата от 700 лева.

В резултат на това в София през изминалата година населението се е увеличило с повече от 5400 души, тъй като повече хора са се заселили в града, отколкото са го напуснали.

В градовете с по-ниски заплати като Благоевград, Смолян, Ямбол и Видин, обаче, населението намалява.

Снимка: btvnovinite.bg

Вижте повече във видеото:

Икономистите отчитат, че наемите, цените на услугите и в заведенията, както и по-големите разходи за транспорт оскъпяват живота в София. Но въпреки това хората напуснали градовете с по-ниски заплати рядко се връщат в тях.

„Като се тегли чертата, при тях ползата от по-големия доход превишава негативите от това, че плащат и по-високи разходи“, коментира икономистът Десислава Николова.

Експертите препоръчват по-бедните общини да ползват активно европейските фондове за подобряване на инфраструктурата, за да увеличат шансовете за по-високи доходи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Една градинка създава по-добра социална среда, но по никакъв начин не влияе върху инвестиционната среда и не привлича бизнеса. Много внимателно трябва да се мисли за какво точно усвояваме тези европейски фондове“, казва Николова.

Привличането на инвестиции, предполага и отварянето на нови работни места и повишаване на доходите, твърдят икономистите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии