1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Сребърният фонд не може да гарантира личните партиди на пенсионерите

БГ Бизнес

Едва 3% са българите, готови да преместят парите си за втора пенсия от частен фонд към държавния

Икономисти разбиха на пух и прах тезата, че евентуалното прехвърляне на натрупани средства в Сребърния фонд гарантира личните партиди. Едва 3% са българите, готови да преместят парите си за втора пенсия от частен фонд към държавния „Сребърен фонд”. Данните са от проучване на „Алфа рисърч”, представено от икономисти.

Всяка седмица работна група бълва идеи за пенсионната реформа. Докато се задълбава в детайлите обаче, ключови въпроси като вързастта за пенсиониране остават без отговор.

Това обърква все повече хора като Кина Котларска от Велико Търново, която след 27 години стаж в образователната система е все по-объркана. „Дори тези, които трябва да се пенсионират в календарната 2015 г., са изключително несигурни. Ние сме в някакво постоянно движение и това създава определено напрежение сред хората, на които им предстои такава важна стъпка в живота”, коментира Котларска, която е директор на СОУ „Емилиян Станев" във Велико Търново.

Опасенията на икономисти пък са, че чрез заливането с всякакви идеи държавата се опитва да отклони вниманието от опита да сложи ръка върху частните спестявания за втора пенсия.

„Идеята за прехвъврляне на лични сметки в солидарния фонд е големият слон в стаята, в стъкларския магазин. Въвеждането на сребърния фонд в цялата идея по-никакъв начин не променя факта, че личните ти спестявания ще станат част от солидарния модел”, коментира икономистът Петър Ганев.

Според закона сега само след 4 години Сребърният фонд може да започне да доплаща за държавните пенсии, а опасенията са, че парите от личните партиди на бъдещите пенсионери ще станат общи.

За да се защитят спестяванията в частните фондове пък, Комисията за финансов надзор отново поиска да се създаде Гаранционен фонд. „Говорим за период от 40 години, ако на съответния бъдещ пенсионер сумата, която през годините се е акумулирала, да е по-малко от номиналния размер - точно тази разлика ще доплати Гаранционния фонд”, обясни зам.-председателят на КФН с ресор „Осигурителен надзор” Ангел Джалъзов.

Икономистите изчисляват, че общата пенсия от частен фонд и НОИ ще бъде с 20% по-висока отколкото само от държавното осигуряване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии