1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,277.9

Според Стойнев връзката на „Газпром” с енергийния закон била „една огромна лъжа”

БГ Бизнес

Министърът реагира на твърденията на Рефирматорския блок след изнесеното заседание на МС във Варна

Икономическият министър Драгомир Стойнев реагира на твърденията на Реформаторския блок, че „Газпром” пише български закони, ден след като от дясното обединение показаха писмо на Българския енергиен холдинг до Стойнев с предложения за промени в Закона за енергетиката, изготвени от компанията „Южен поток транспорт” с основен акционер руската „Газпром”.

„Това е една огромна лъжа”, заяви министърът след изнесеното заседание на Министерския съвет в Евксиноград. „Както се видя и по изнесените документи, ясно си проличава, че това е едно предложение от страна на „Южен поток транспорт" и предложение на БЕХ. Финалният вариант, който е в момента в Народното събрание, по никакъв начин не се припокрива с тези предложения”, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Според представените от реформаторите документи, предложенията за законови промени са придружени с мотиви, като поправките засягат морската част на проекта за газопровод „Южен поток”. През април пък бяха приети промени в Закона за енергетиката, с които практически подводната част от тръбата беше изключена от европейското законодателство.

Според Реформаторския блок, предложенията, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев са много близки до тези, представени от компанията, контролирана от руския монополист „Газпром”.

„Законът още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазване на европейското законодателство”, увери енергийният министър Драгомир Стойнев.

„Само че това, което в момента е в парламента, отговаря юридически на всички газопроводи от трета страна до Европа. Тук става единствено въпрос за една дупка в нашето законодателство относно газопровод в морската му част. Тъй като ние досега не сме имали", подчерта за пореден път Стойнев, повтаряйки тезата на управляващите за „запълване на правен вакуум”.

Стойнев подчерта, че диалогът с ЕК продължава и следващата седмица ще дойдат експерти, които ще се срещнат с български експерти. „Ще поканя и депутатите, а разбира се и представители на опозицията, ако желаят, да дойдат и да обсъдят как е възможно един морски газопровод чисто технически трета страна да се включи под водата. Досега няма такъв газопровод никъде по света", категоричен бе Стойнев.

Още от изнесеното заседание

От своя страна премиерът Пламен Орешарски каза, че след няколкомесечна работа е финализирано решението за прехвърляне на юнашкия салон на община Варна. „Говорихме с кмета по този въпрос още в края на миналата година, но има много юридическа работа”, добави Орешарски.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева посочи, че транспортният министър Данаил Папазов е внесъл проекта за промяна на тарифа номер 5 на повереното му ведомство, с която решително се намаляват таксите, събирани в системата на министерството, обхващащи почти всички видове транспорт. „Тези такси се отнасят както за гражданите, така и за фирмите, които работят в сектора", добави Бобева.

Образователният министър Анелия Клисарова пък каза, че правителството е разгледало предложението на младежите на Варна и ще подкрепи идеята „Варна – европейска младежка столица".

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева съобщи, че правителството е взело решение следващата седмица да предложи на президента във връзка с предстоящата 100-годишнина на спорта с емблема Левски в България, за удостояване на спортни легенди, настоящи спортни величия с името „Левски". „Посмъртно ще бъде удостоен с орден спортната футболна легенда Георги Аспарухов – Гунди", обяви Георгиева.

Земеделският министър Димитър Греков каза, че е стартирала кампанията, която е свързана с връчването на ваучерите на земеделските производители. „В петък след среща със земеделски производители в община Дългопол, Шабла, Добрич стартира тази кампания, която е в размер на 84 млн. лв., кампания, която беше забравена вече четири години. И сега от тази година започва да се възстановява и от вчера първите ваучери пристигат в общинските земеделски служби. Това са близо 18 000 земеделски производители и ще получат близо 57 000 ваучера. Площта, която обхващат ваучерите е близо 3 млн. хектара, близо 90% от обработваемата площ", каза още Греков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии