1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

СОС изненадващо изтеглил новите общи условия на Топлофикация

БГ Бизнес

Така столичните общинари лишили гражданите от възможности да плащат по-малко

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на Топлофикация София в началото на януари, след като миналата година през сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки, например. Реакцията на столичните общинари бе обявена от Еленко Божков, който е член на ДКЕВР, и наречена „феномен”.

„Февруари, под натиска на гражданите, СОС възлага на Топлофикация София със свое решение да изготви нови общи условия. Някъде юни те ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР. Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на Топлофикация София, канихме и кмета Йорданка Фандъков 2-3 пъти – никакво внимание. След което, най-изненадващо, сега в началото на януари оттеглят внесените от тях общи условия – лишават хората от възможностите. Блокира се работата и въвеждането на новите общи условия. Няма никаква санкция на СОС за изтеглянето. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко, както ги караха”, обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, каквото е, както и да се търси възможност за намаляване на загуби от неправилна експлоатация.

По думите му съществуват няколко възможни причини за губене на енергия и високи сметки за парно през топлия декември месец – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, „прословутото” дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той каза още, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти. Също така заяви категорично, че "черни сметки", които да компенсират загубите, няма.

Еленко Божков разясни, че ДКЕВР като регулаторен орган има право да наложи и да приеме нощи общи условия за Топлофикация София на закрито заседание. Кога ще се случи това обаче той не уточни. „За да гарантираме интересите на гражданите, сме постановили три проверки на Топлофикация София – на начина на присъединяване, има една голяма по лицензионните условия, по които работи, и тази, която е свързана с жалбите и с повишените сметки”, конкретизира той.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии