1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Социалните партньори отхвърлят актуализация на бюджета

БГ Бизнес

Според тях проектът трябва да бъде представен от редовно правителство при действащ парламент

Работодатели и синдикати отхвърлиха проектите за актуализация на бюджет на държавата и на Националната здравно-осигурителна каса. Те бяха обсъдени на отложеното от понеделник заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Заседанието трябваше да се проведе още в понеделник, но беше отложено, защото работодателите и синдикатите отказаха да присъстват, преди да се запознаят подробно с параметрите на актуализацията.  

От финансовото министерство обявиха, че се предвижда 4% дефицит, нов държавен дълг от 4,5 млрд. лева и заем за Фонда за гарантиране на влоговете. Предвиждат се по-малко приходи с 1 млрд. лв. и по-високи разходи с около 0,5 млрд. лв., които обаче не бяха разпределени по пера, заради което проектът бе критикуван както от политици, така и от експерти.

На срещата финансовият министър представи разпределението на средствата по министерства: 125 млн. лв. за МВР, до 24 млн. лв. за Министерството на здравеопазването и с до 16,5 млн. лв. за Министерството на регионалното развитие и на земеделието.

Както bTV съобщи по-рано, социалните партньори излязоха с общо становище с искане проектът да се оттегли с мотива, че подобна радикална актуализация може да се предлага само от редовно правителство и действащ парламент.

„Заставаме зад категоричната позиция, че не следва да бъде предлаган и приет проект за актуализация на бюджета, който предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% от БВП. Всяко надвишаване на този размер ще доведе до опасно отдалечаване от параметрите и една реалистична времева рамка за подготовка на страната за влизане в Еврозоната", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който прочете декларация от името на работодатели и синдикати.

Според него актуализацията не може да бъде третирана като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и поднесе "за подпис" на следващото правителство и Народното събрание.

В декларацията им се настоява обществото и социалните партньори да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Този анализ трябва да даде подробен отговор за причините за неизпълнението на приходната част на бюджета и преизпълнението на разходната част, се посочва в документа.

„Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и настоящия състав на УС на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие”, заявяват синдикалните партньори.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии