1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Сметките за ток са по-високи в цялата страна

БГ Бизнес

Енерго-Про в Североизточна България най-вероятно ще се размине без санкции

Енергото в Североизточна България най-вероятно ще се размине без санкции, заради сметките за ток след празниците. Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши до петък дали да глоби Енерго-Про. Междувременно абонатите в цялата страна вече получават сметките си след почивните дни през декември.

85% от абонатите на ЧЕЗ вече са получили сметките си след празниците. От дружеството отчитат по-високо потребление спрямо миналата година – особено в домакинствата, които се топлят на ток и сметките им традиционно варират между 70 и 200 лева. При тези домакинства се отразява и основният ефект от струпването на празнични дни в най-студения период на тази зима.

При отделни битови клиенти, особено в сезонните жилища, потреблението също е нараснало значително спрямо предишни месеци. Осреднените сметки в Северозападна България показват тенденция към увеличение от близо 17%.

Сметките, разбира се, зависят от индивидуалното потребление.

Първите, но сравнително малко, фактури изпратени в Южна България показват, че средната сметка там е със 7% по-висока. Така от EVN изчисляват, че това е резултат от по-скъпия ток тази зима, а не толкова от промяна в потреблението.

Семейството на Ивелин Иванов от Шумен е едно от хилядите, получили по две сметки след празниците. „Всеки си е бюджетирал по един или друг начин финансите на семейството и така малко нанагорнище ще ни дойде, ще ни бъде трудна за да може да я платим, но няма как – трябва”, казва той.

А проверките за изправността на електромерите продължават. „Проследяваме дали няма надчет, от този, който е над фактурите, които са получили гражданите, и дали съответно имат нужните пломби и защити, така че да не са манипулирани”, обяснява Иван Маринов от „Технически контрол в енергетиката" към Министерство на енергетиката.

Сигнал, че Енерго-Про не е нарушило правилата, дойде и от енергийната комисия. „Формално е ок, морално ли е, е под въпрос, но ние нямаме санкции за морална отговорност и нанесени щети на потребителите”, коментира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Така нервите вероятно ще останат за сметка на абонатите – като Пеньо Маринов от Варна, които получил две сметки за общо 600 лева. „Решението вече е приключено. Това са милиони документи, които не могат да се променят. Хората ще си ги платят. Въпросът е, че от протестите нищо не стана”, смята той.

А изненадващо регулаторът дори прегърна идеята на енергото за по-гъвкав отчет на електромерите, тъй като въведеното след февруарските протести изискване от 31 дни създавало затруднения.

„Сега когато си подадат заявленията за цени в тях е възможно да бъде написано допълнителни разходи за отчитане свързани със стриктните срокове, които са наложени”, каза Тдорова.

За отчитането на електромерите по време на празници дружествата плащат двойна надница на инкасаторите, което влиза и в крайната цена на тока. И ако това изглежда като несериозен аргумент за увеличение на цената на тока, то дефицитът в НЕК продължава да расте.

Така и днес от регулатора дадоха знак, че поскъпването на тока за бита е неизбежно. Това обаче ще стане от юли, а не от април, както първоначално се допускаше.

До края на март ЕРП-тата трябва да подадат исканията си, след това регулаторът ще направи и разчетите каква промяна в цените се налага – а тя със сигурност няма да е надолу.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии