1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Лукарски и синдикалистите от "Дунарит" не се разбраха, ще има протести

БГ Бизнес

Николай Ненчев: Става въпрос за националната сигурност, хората трябва да разберат.

Синдикатите във военния завод „Дунарит” в Русе готвят протести, след като Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките спря лиценза на предприятието за внос и износ на оръжия.

Военният министър Николай Ненчев обаче е категоричен - има заплаха за националната сигурност по линия на националната сигурност.

След едночасова среща с икономическия министър Божидар Лукарски, синдикалните представители Стоил Георгиев и Илияна Георгиева обявиха, че не са доволни от срещата, че всички предложения на икономическото министерство са "някъде, някога" напред в бъдещето и те остават на позицията, че ще търсят правата по всички начини, включително и чрез протести и блокиране на пътища.

Синдикатите искаха обяснения от Лукарски за спирането на нормалната работа на завода. До този момент единствените мотиви, посочени в уведомлението за спиране на лиценза, са „нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност”. От министерството отказват повече подробности заради класифицирана информация.

Нито синдикатите, нито ръководството приемат, че заводът е обективна заплаха за финансовата стабилност на страната.

„Че застрашаваме националната сигурност, финансова или не знам каква, просто не искам да го коментирам това – някак си не го възприемам като сериозно”, заяви и изпълнителният директор на „Дунарит” Кръстю Кръстев.

Заради спрения лиценз фирмата не може да изнесе продукцията си, за която има подписани договори. Това води до загуби и неустойки, а близо 800 работници са сериозно притеснени за работните си места.

„Ако не се вземе положително решение за фирмата, поне докато се изяснят нещата, да продължим с нашата дейност, предполагам, ще има протестни действия”, каза и Стоил Георгиев, председател на КТ „Подкрепа” в завода.

„Ако трябва, ще покажем на България и на Европа какво значи оръжейници. В края на краищата ние защитаваме хляба си, защитаваме работните си места”, допълни Георгиева

Синдикатите са готови да блокират Дунав мост, ако не се стигне до споразумение.

Ненчев: В "Дунарит" има тежки зависимости

"Очевидно проблемите в "Дунарит" са доста тежки. Доколкото разбрах става дума и за много тежки финансови зависимости. Свързано и е със собствеността", заяви по-късно през деня в Русе военният министър Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Ненчев коментира още във връзка с "Дунарит", че не е било постигнато споразумение с ръководството на завода относно утилизацията на боеприпаси. Той обаче не уточни дали това има пряко отношение към спрения лиценз.

"Имаме едни 190 000 мини, които силно ни безпокоят, които охранява МВР и продължава да ги охранява и към днешната дата. Ние имаме хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани, и в някаква степен разчитахме и на това дружество", каза министърът. Той заяви, че на този етап решението с лиценза няма да бъде отменено и посъветва ръководството на завода да оздрави предприятието.

На въпрос какво ще стане, когато работещите от "Дунарит" излязат на протест, министърът отговори: "Когато говорим за национална сигурност е по-важно да следваме приоритетите си, хората ще разберат".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии