1 USD
1.81179 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,185.8

Служебният кабинет се готви за газова криза

БГ Бизнес

Поредно предупреждение за усложняване на ситуацията през зимата

Държавата се готви за газова криза заради обтегнатите отношения между Русия и Украйна. При извънредна ситуация страната разчита на газохранилището в Чирен, което в момента е с 80% запълнен капацитет, обяви служебният министър на икономиката Васил Щонов.

„Дали ще има газова криза или не е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност, че може да стане това нещо”. Това заяви във вторник икономическият министър Васил Щонов в поредно предупреждение, идващо от служебния кабинет.

„Това, което е важното, е ние да сме готови за тази криза. Следим активно процесите в момента в Украйна и отношенията между Русия, Украйна и европейската общност. Предприемаме активни мерки, за да се предпазим от евентуална газова криза. Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това е така, защото в момента ние получаваме целия си газ от тази тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния“, обясни Щонов.

Той припомни, че имаме много малък местен добив - под 0,5 милиона кубически метра на ден, което сравнено със средното потребление през зимните месеци е много малко.

Едва 3% домакинствата са на газ, но 4/5 от индустрията ни работи с него. За да се подготви, държавата на първо място запълва до максимума газохранилището в Чирен. От там може да се взима газ в продължение на 120 дни. Това обаче няма да е достатъчно, затова стигне ли се до спиране на газа, още в първите часове топлофикациите ще минат на мазут, вече има такава готовност. На трето място, България има договорка за доставка на газ от Гърция. От южната съседка страната може да получаваме между 1 и 3 млн. кубически метра газ дневно, но на доста по-висока цена.

Котлите с мазут на „Топлофикация-София” вече се подгряват, а линиите за подаване на горивото са тествани. За последно ТЕЦ-ът мина на резервно гориво при газовата криза през 2009 г., когато работи така десет дни. По закон точно толкова има право, заради вредните газове от мазута.

„Тази ситуация би ни създала проблеми, защото мазутът е по-скъп от природния газ, така че неминуемо ще се наложи да направим повече разходи”, обясни Боян Паунов от „Топлофикация-София”.

Дори да бъде пълно газохранилището в Чирен, нуждите от газ у нас няма да бъдат задоволени, защото гориво от там не може да се точи достатъчно бързо - на ден ще излизат до 4 млн. кубически метра, а трябват 10. След първия месец претприятията едно по едно ще бъдат ограничавани. „Въпреки всички мерки, които вземаме при една по-дълга криза от 20-30 дни ще има огромни последствия за бизнеса”, посочи икономическият министър Васил Щонов.

Притеснения за газова криза и там има, но сигнали засега - не. „Поне към настоящия момент няма индикации - няма намаляване на количествата, няма намаляване на налягането, т.е. има нормално и ритмично подаване на газ”, увери Александър Петров от „Булгаргаз”.

На фона на тези притеснения „Булгаргаз” поиска от държавата да вдигне цената на газа с близо 2%. Оказа се, че дружество в момента покрива загубите си, като не плаща данъци. Дори с увеличението „Булгаргаз” ще генерира около 20 млн. лв. загуби в края на годината. Държавният регулатор тепърва ще решава дали да се съгласи с вдигането на цената на газа с 2%. Дори това да стане, поскъпването няма да се отрази на крайните цени за потребителите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Борислав Божидаров: Чужденците поръчват и от български онлайн магазини, намалява потреблението от Китай на продукти без информация за произход

Борислав Божидаров: Чужденците поръчват и от български онлайн магазини, намалява потреблението от Китай на продукти без информация за произход

Прекият му поглед над развитието на онлайн магазините и търговията у нас, му дава възможност да разбира нуждите на предприемачите

Галерии