1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Следите на парите от КТБ - решима загадка за финансовото разузнаване

Финанси

БНБ вероятно е била подведена с фалшиви документи за реалното състояние на банката на Цветан Василев

Невъзможно да е изчезнат кредитни досиета – има платежни нареждания, документи, архиви, разузнаване... Финансовото разузнаване у нас всеки месец получава информация за банкови операции със суми над 30 000 лева. В този смисъл бюрото би могло да проследи паричните потоци на всяка една финансова институция и да види къде се пресичат политиката и банките с цел изпиране на пари, което е възможно да стане и чрез кредитна схема. Това обясни пред bTV в коментар на аферата „КТБ” доц. д-р Николай Иванов, първи директор в Бюрото за финансово разузнаване, а към момента - зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Той обаче подчерта, че няма еднозначен отговор на въпроса дали КТБ е била ограбена. За целта е нужен по-сериозен одит на банката, който да установи безспорно какво е състоянието й. В този смисъл Иванов „оправда” БНБ по отношение на евентуално користно прикриване на ситуацията в банката на Цветан Василев. Според експерта, Централната банка у нас по всяка вероятност е била подведена за истинската ситуация в КТБ.

„БНБ работи с документи и проверки на място. Зависи какви документи се подават. При банковата измама винаги има фалшиви и подправени документи, винаги има вероятност за подаване на грешна информация. Те не приемат всичко на добра воля, някои неща се проверяват, но не всички”, поясни доц. д-р Николай Иванов.

Според него, същественият проблем в България се корени в „несъвършеното” законодателство. „В САЩ банковата измама е криминализирана, у нас не е. Там присъдата е до 1 млн. долара глоба и до 30 години затвор. Тук е затвор до 6 години, но измамата е криминализирана общо”.

Иванов подчерта, че в България в момента няма симптоми за обща банкова криза – казусът с КТБ бил относително ограничен случай. Финансовата система е изключително чувствителна – ако я разклатим, това ще засегне реалната икономика, работните места, всеки човек и фирма, подчерта още експертът по финанси и застраховане.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии