1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

След снежното бедствие: 9 млн. лв. струват авариите по електропреносната мрежа

БГ Бизнес

Тепърва дружеството ще инвестира още, за да гарантира сигурността на системата

Все още не са изчислени всички финансови загуби от снежното бедствие в Родопите. 9 милиона струва отстраняването на авариите по електропреносната мрежа, а тепърва дружеството ще инвестира още, за да гарантира сигурността на системата.

От дружеството днес отчетоха, че 10 дни бедствие им е струвало прескъпо с хиляди счупени и усукани стълбове, 240 километра скъсани електропроводи. И въпреки че от EVN отчетоха край на кризата, все още в смолянско има махали на агрегат

Стотици електротехници 10 дни опъваха жици, ремонтираха съоръжения и сменяха стълбове в Родопите. Спешният ремонт обаче е временно решение. А това, че днес почти навсякъде в Родопите има ток, не означава сигурност, защото системата работи при авариен режим и дори и най-малкият вятър отново ще я извади от строя, признават енергетиците.

„Мрежата не е възстановена във вида, в който трябва да бъде. Това е съвсем временно решение , за да осигурим бързо електрозахранване на хората”, обясни Костадин Величков - член на съвета на директорите на ЕVN.

В момента при лошо време е възможно да възникнат отново сериозни повреди.

За хора като Джевджет, чиито бизнес зависи изцяло от тока, подобна новина е равносилна на фалит. При последното спиране на електричеството седмицата престой му е струвала няколко хиляди загуба, която той ще избива месеци.

От енергото казаха, че няма да компенсират клиента си за загубите, нито пък който и да е потребител, стоял на тъмно и студено с дни

„В случая имаме форсмажорни обстоятелства, тези причини за липсата на електрозахранване не са при нас”, заяви Величков.

Все пак от дружеството направиха компромис и обявиха, че няма да спрат тока на абонатите от бедстващите райони, ако не платят сметката си в срок

Всъщност причината за всички тези аварии, е че 80 на сто от мрежата на дружеството е по въздух и едва 20% от кабелите са вкарани под земята. От компанията твърдят, че работят жиците във въздуха да изчезнат, но това е свързано с големи инвестиции, които се правят с години.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии