След преговорите на Гинка Върбакова в Прага: Въпросите без отговори не намаляха
Все още не е ясно на кои банки малката и доскоро съвсем неизвестна „Инерком” разчита
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 1
    0
Гинка Върбакова

Собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова, одобрена за купувач на активите на ЧЕЗ в България, прекара 4 дни в Прага, за да преговаря за влизането на българската държава в сделката.  

Преговорите с ЧЕЗ, ден 4: Вратата за държавно участие на България остава отворена (ОБЗОР)От ЧЕЗ обаче не очакват да има окончателно решение до няколко седмици

Това, което знаем със сигурност след тези 4 дни в Прага, е, че ЧЕЗ иска да си получи парите и да изтегли инвестициите си от България, но също така не иска да рискува с делото, което води срещу България с претенции до 500 млн. евро. Затова и в договора има защитни клаузи – така че ЧЕЗ да разчита на съдействие от следващия собственик на активите в България в хода на делото срещу държавата.

Владислав Горанов: Българското правителство не е получавало предложение от ЧЕЗ в Прага Държавата има достатъчно инструменти да контролира ЕРП-тата, истерията, която се създаде, е прекомерна и ненужна, смята финансовият министър

И след тази седмица обаче въпросите без отговор не намаляха. Все още не е ясно на кои банки малката и доскоро съвсем неизвестна „Инерком” разчита. 

Неизвестността създава проблеми както в България, така и в Прага – ЧЕЗ не може да си позволи петно по репутацията, като се свърже с офшорни капитали. Институциите в Чехия, макар че 70% от ЧЕЗ е държавна собственост, запазиха дистанция и не отговаряха на въпроси.

Според анализатори българският скандал може да се ползва за смяна на политическия контрол върху компанията със смяна на ръководството.

А засега вратата за евентуално участие на българската страна не е затворена.

Докато юристите правят анализи и търсят варианти, процедурата по продажбата на активите на  ЧЕЗ в България на „Инерком” продължава с пълна сила.

Какво ще стане, ако сделката на ЧЕЗ и „Инерком“ се провалиУтре трябва да е ясно дали има вариант за предоговаряне

Така след няколко седмици може да се окаже, че тя ще стигне до финал, ако Гинка Върбакова успее да плати все още непотвърдените 320 милиона евро, и да поеме бизнес с оборот от 2 милиарда лева.

  • 1
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре