1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

След 9 часа преговори, МЗХ се разбра с тютюнджиите

БГ Бизнес

Подпомагането за производителите ще е по-малко от първоначалните планове

След над 9-часови дебати между ръководството на Министерство на земеделието и храните и представители на организации от всички сортови групи тютюн, се стигна до консенсус относно разпределението на подпомагането в сектора, съобщиха от МЗХ.

През тази година между производителите на тютюн ще се разпределят средства в размер на 107 млн. лева. Представители на бранша плашеха с протести, защото твърдяха, че са ощетени.

В официалното съобщение се посочва, че е запазен социалният елемент при разпределението на националните доплащания.

От МЗХ поясниха за bTV, че са разглеждани множество варианти за разпределението. Един от тях е предвиждал по 3.50 лева на килограм за дребните производители и 1.50 лева на килограм за едрите.

Така представените варианти са били разгледани от представители на бранша, като те са предложили свой, който е бил приет.

Така за най-масовия сорт „Басми” ще получават по 3.09 лева за килограм, ако продукцията е до 1 тон, по 3.00 лева за килограм, ако е до 2 тона и по 2.00 лева до 45 тона.

За сорт „Каба Кулак“ подпомагането ще е в размер на 1.58 лв./ кг, за „Бърлей“ – 1.15 лв./кг, за „Виржиния“ – 0.91 лв./кг.

От министерството подчертаха, че за тях най-важно при преговорите е било да се стигне до социално ангажиран и приемлив за всички вариант, до който производителите са стигнали при пълна свобода.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че тютюнопроизводството е специфично и точно за това се отделят средства от националния бюджет не за неговото субсидиране, а за преориентиране към развитието на алтернативно земеделие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии