1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Слаб интерес към компенсациите за земеделски стоки след руското ембарго

Свят

Производителите се оплакват, че наредбата за отпускане на парите не работи в тяхна полза

Компенсациите за българските земеделци, пострадали от руското ембарго, се радват на нулев интерес. В Пловдив фермерите се оплакаха, че наредбата, по която ще се отпускат парите, не работи в тяхна полза.

Красимир Кумчев имал договор да изнася по 60 тона седмично сливи и ябълки за Русия, когато било наложено ембаргото. Сега е разбрал, че за да получи европейска компенсация, или трябва да дари ябълките на детски домове, или да ги остави да изгният по дърветата. Производителят е категоричен, че второто няма как да се случи.

Според наредбата обезщетението за ябълки е между 300 и 400 лева за тон. Ще се плаща обаче само по тон и половина ябълки от декар, а годината е добра за ябълките и Кумчев очаква до 5 тона на декар.

Стопанинът поглежда към консервните комбинати, които са обявили цена от 100 лева за тон. „Ако хипотетечно приемем, че всичкитата ябълка отиде за преработка, аз ще изкарам 500 лева на декар, така че не виждам икономическа логика в това”, признава Красимир Кумчев.

В склада му стоят набрани и около 40 тона сливи. Ако ги дари безвъзмездно, помощта, която може да получи, е 340 евро на тон. Парите обаче ще дойдат след близо година. „Това, което правим в момента, е да сортираме, заготвяме ги и слагаме в хладилник да чакаме пазарът да ги поеме”, обясни производителят.

Засега няма земеделци от Пловдив, които са решили да зарежат продукцията си на полето и да получат обезщетение. „За да остави продукцията на полето, си има ред за оставяне и унищожаване на тази продукция, за да не може да се бере повече”, обясни директорът на областна Дирекция „Земеделие" в Пловдив Ружди Салим.

Крайният срок, до който земеделците могат да подадат заявления за обезщетения, изтича в петък.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии