1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Сивата икономика у нас намалява трайно

БГ Бизнес
 

Намаляват хората, които работят без трудов договор, сочи проучване

Сивата икономика у нас намалява трайно през последните години. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Премиерът очаква делът на сивия сектор в икономиката да намалее до 12 на сто през следващите години.

Според оценките на работодателите от различни браншове в страната делът на сивата икономика у нас се свива. Данните през годините се променят - от 42% сив сектор през 2010 година до 32 на сто през изминалата година.   

Едно от проявленията на сивата икономика е работа на трудов договор за определена сума с устна договорка за по-високо заплащане. Проучването отчита, че за 17 на сто от българите тази практика е била реалност през изминалата година.

Петър Кирилов от Враца също е попадал в тази ситуация. Докато следвал задочно, се препитавал като охранител - пред държавата за минималната работна заплата, а иначе шефът му давал повече.

"Под масата ми даваше още 200 лева и като повдигаш въпроса защо не ме осигурява на реалните пари, той ми отговаряше - ако ти изнася, ако не - си търси друга работа и аз приемам, какво да правя, в тоя край като е голяма безработица, съм съгласен на най-малкото”, коментира Петър Кирилов.

Експертите отчитат, че през изминалата година има леко разширяване на дела на сивата икономика спрямо 2013 година, но за негативна тенденция не може да се говори. Според тях за това си има причини:

"Имахме три различни правителства, имахме банков фалит, които доведоха до нестабилност и несигурност”, заяви Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика” в Софийски университет.

Според финансовия министър различните мерки, които предприема правителството за борба със сивата икономика, дават резултати.

Една от тях - криминализирането на невнасянето на осигурителните вноски, е довела до 12  на сто повече приходи от осигуровки. Премиерът обяви, че е оптимист за свиване на сивата икономика в дългосрочен план:

"Нашата задача е да свалим на една трета дела на сивата икономика, а защо не и до една втора и да се доближим до 12-те процента на развитите държави”, заяви премиерът.

Снимка: btvnovinite.bg


Най-нисък дял сива икономика в Евросъюза има в страни като Австрия и Люксембург - около 8 на сто.



Данните за нашата страна сочат още, че е налице положителна тенденция - намаляват хората, които работят без никакъв трудов договор. Те са били повече от 16 на сто през 2010 година, а през изминалата техният брой се е свил до 6,4 на сто.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии