1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Синдикатите питат: "София БТ" в престой ли е или не работи

БГ Бизнес

Искат спешна среща с премиера

Две взаимно изключващи се заповеди е подписал изпълнителният директор на „София БТ” Владимир Жеков в последните дни преди предприятието да затвори врати, алармират от Независимия синдикат на тютюноработниците и Националния синдикат „Тютюнева промишленост”.

Първо на 21 март той е разпоредил спиране на дейността, а след това на 31 март е продължил обявения престой на машините и съоръженията до 31 май.

„През този период, от 15.03.2016 г. и до настоящия момент персоналът на „София БТ“ АД не се допуска на територията на дружеството, а се привикват ежедневно по 30 и повече човека от персонала, на които се предлага по чл. 331, ал.1 от Кодекса на труда, прекратяване на трудовия договор сключен между „София БТ“ АД и  отделния човек, но отбелязваме - трудовият договор ще бъде прекратен от 10.05.2016 г.”, посочват от синдикатите.

Според тях мениджърският екип така и не е излязъл със сериозни аргументи и доказателства за необходимостта да съкрати над 400 служители в „София БТ”: „За да бъдат изхвърлени от софийската цигарена фабрика, собственикът е готов да заплати над 6 млн. лв. и да предприеме всякакви действия, за които няма икономическа обосновка, а основната причина, сочена от мениджърския екип е твърде несериозна - негативна медийна кампания срещу „Булгартабак“.

В същото време, условията по приватизационния договор продължават да са тайна и така не е ясно дали престоят на столичната фабрика и преместването на машини в Благоевград не е нарушение.

Синдикалните организации директно обвиняват компетентните институции за оставането на 420 работници и специалисти на улицата.

„Към отделни държавни структури, министерства, ръководството на „Булгартабак Холдинг“ АД са отправени искания от други две търговски фирми с изявено желание за закупуване  и законна реализация на произвежданите цигари в „София БТ“ АД и „Булгартабак Холдинг“ АД, но до настоящия момент, вече 7 месеца, нито една институция не е намерила време за обсъждане на постъпилите оферти”, посочват още представителите на профсъюзите.

Те искат спешна среща с премиера Бойко Борисов и представител на мажоритарния собственик.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии