1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Синдикатите искат спешни мерки срещу дефлацията

БГ Бизнес

Ако тя продължи твърде дълго, има опасност да се влезе в така наречената „дефлационна спирала”

Синдикатите настояват правителството да вземе спешни мерки срещу дефлацията, която може да се окаже опасна за икономиката, ако продължи твърде дълго.

Мирослав Печин съвместява длъжността на барман и на сервитьор в малък ресторант. Твърди, че усеща поевтиняването на живота.

Според статистиката то продължава повече от година. България е на второ място по дефлация в Европа.

„Цените на билети – било то за кино, транспорт извънградски и дневните ходения на пазар”, казва Мирослав.

На пръв поглед дефлацията е добре дошла за потребителите. Но само на пръв поглед. Шефът на Мирослав твърди, че преди 3 месеца се е принудил да намали цените в менюто с 20%, за да е конкурентен с останалите.

„Намаляването на цените за нас означава по-малко печалба, а по-малката печалба означава един риск в бъдещето”, коментира Александър Георгиев.

Експерти обясняват, че ако това продължи твърде дълго, има опасност да се влезе в така наречената „дефлационна спирала” – падащите цени карат хората да изчакват и да не купуват, това намалява продажбите и печалбите на бизнеса. Което в крайна сметка води до съкращения на персонал.

За да не се стига до там, синдикатите настояват правителството да увеличи публичните инвестиции в инфраструктурни проекти, енергетика и железопътен транспорт. И да стимулира потреблението с по-високи доходи.

„Няма ясна визия на политиците, на централната банка и въобще на всички, от които зависи да се стигне от комплекс от мерки, които да препятстват „инфлационната спирала”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

До месец синдикатите ще изготвят пакет от мерки, който да предложат на кабинета.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии