1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Синдикати, работодатели и правителство се разбраха за пенсионирането

БГ Бизнес

Изпълнени са исканията на сектор "Сигурност"

Предизвикалата сериозни полемики пенсионна реформа вероятно ще получи зелена светлина, след като днес властта, бизнесът и работническите организации обявиха, че са изгладили повечето си противоречия.

По-късно промените бяха приети на правителственото заседание.

„Осигурителните вноски се увеличават с 1% от 2017 г. и 2018 г. Възрастта за първа и втора категория започват със стъпката, която познавате - разликата ще бъде пет и десет години от трета категория (55 г. за първа, 60 г. - за втора - б.р.). Връщаме текста, в който при закриване и съкращаване на мина ще се пенсионират на 45, но до навършване на 55 години нямат право да получават пенсия и заплата - за миньорите. В сектор „Сигурност” е така, както познавате предложението: в Закона за МВР пише, че са служители първа категория”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Така полицаите ще излизат в заслужена почивка малко преди да навършат 53 години, като възрастта ще се увеличава до 55 г.

Регламентира се и че възползвалите се от ранно пенсиониране няма да могат да се връщат отново на същата работа.

По думите на Калфин може да се каже, че по пакета, който ще бъде внесен в НС „има принципно общо съгласие”, а в следващите месеци ще се работи по отношение на инвалидните пенсии и работата на пенсионните фондове.

„Нямаме претенции че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Участвах в всички срещи, много проблеми не са популярни и са замитани във времето”, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

От синдикална гледна точка

„Общата ни грижа е ръст на доходите. Това касае и увеличението на размера на пенсиите и накрая условията за достъп до системата бяха плавно уговорени за масовата трета категория. Бяха изпълнени условията на работещите в сектор „Сигурност” и при тежки условия ще има възраст за всички работещи в България 52 години и осем месеца, но (при) диференциация за сектор „Сигурност” за по-тежките и за по леките длъжности, които са на бюро”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му през следващите години целта е достигане на 40-процентов ръст на пенсиите.

Колегата му димитър Манолов от КТ „Подкрепа” също приветства запазването на ранното пенсиониране. „Ще внимаваме какво ще стане в парламента, не искаме този баланс да стане предмет на безпринципна политическа търговия”, предупреди той.

Мнението на бизнеса

„Успяхме в един кратък период от време да свършим работа, изоставена с години пенсионната система има нужда от реформа: да е по-здрав бюджетът и хората да получават по-справедливи пенсии и предсказуемост за бизнеса - всеки да си направи бизнеспланове”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„За нас това е първа крачка, очакваме втора решителна: най-важно е реформирането на системата на инвалидните пенсии, тъй като там са най-големите пенсии; прекатегоризация на всички лица с право на ранно пенсиониране и саниране на системата от социални плащания които НОИ в момента администрира”, каза Димитър Бранков от БСК.

По думите му за последните 25 години икономиката е загубила 2 млн. работни места.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии