1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Синдикати и бизнес апелират за 200 дни толеранс към новия кабинет

БГ Бизнес

Политическите сили да загърбят конфронтацията, призова Божидар Данев

Не 100, а 200 дни толеранс от страна на хората към новото правителство, каквото и да бъде сформирано. За това призоваха пред bTV представители на бизнеса и синдикатите, като целта е „да се прояви разум и уважение към икономиката на страната”.

Според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, икономиката е „в дъното на всичко – без нея няма доходи и не можем да излезем от тази криза, чиито размери не разбираме”. Затова той смята, че политическите сили трябва да загърбят конфронтацията в името на стабилността в държавата и привличането на инвестиции за нови работни места.

„Трябват ни няколкостотин хиляди работни места – нискоквалифицирани, какъвто е капацитетът на хората предвид голямата имиграция и ниската раждаемост. Първата задача е новото правителство, каквото и да е то – да му се даде спокойствие за привличане на инвестиции. Защото липсата на работа форсира емиграцията и битовата престъпност, създава се напрежение в обществото”, подчерта Данев.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна препоръча като първа задача на новия кабинет ревизия на бюджета. Според него оптимизирането на разходните политики може да доведе до осигуряването на допълнителни средства – между 800 млн. и милиард от несъбраните акцизни стоки.

„Трябва да се види и ударът по сивия сектор – да се съберат осигуровките, иначе трябва да се увеличават ставките. Има нужда от въвеждане и на необлагаем минимум – по тази тема има консенсус. Това може да доведе до дупка в бюджета, но тя може да бъде компенсирана с допълнителните приходи, които вече казах. Това ще даде и стимул за бизнеса да създава работни места и да даде глътка въздух на хората”, обясни Димитров.

По думите му с около 30 лева е реалистично да се увеличи минималната работна заплата от 1 юни – твърдение, с което Данев не се съгласи, тъй като щяло да натовари още повече и без това нестабилната хазна.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии