1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Ще скочат ли цените на горивата у нас заради напрежението между Русия и Турция?

БГ Бизнес

Цената у нас остава с 10% по висока отколкото в началото на годината

Напрежението между Русия и Турция след свалянето на самолета се отрази на петрола – цената му на световните пазари скочи. Има и свръхпредлагне. Какво ще се случи с горивата в България и колко ще ни струва пътуването по Коледа?

Въпреки моменталната реакция, цената на петрола остава рекордно ниска около 42-43 долара за барел.

У нас - между 2.04 и 2.06 лв. струва литър от масовия бензин А 95. Дизелът 2.09 лв. Така цената остава с 10% по висока отколкото в началото на годината - през януари литър бензин струваше около 1.09 лева.

За колко ще пълним резервоара за предстоящите празници?

Ангел е управител на сервиз за гуми. На ден от тук минават средно по 20 коли, а най-често шофьорите се оплакват от цената на горивата.

Предполагам, че по Коледа цените ще се вдигнат. Най-вероятно заради повечето пътувания, както и лятото - няма нищо логично тук”, коментира Ангел Тодоров.

От петролната и газова асоциация обаче твърдят - изкривяване на пазара у нас няма. За година цената паднала с около 40 стотинки или с 20 на сто.

„Очакваме цената да се запази същата с плюс минус 2-3 стотинки нагоре-надолу. Цените са такива, каквито ги определя пазарът. Така той се стабилизира около стойности, които могат да бъдат поети”, заяви Андрей Делчев - Българска петролна и газова асоциация.

Проверката на КЗК продължава

Анализатори прогнозират, че влиянието на руско-турския конфликт ще се изчерпи с вчерашното качване на цената без това да е дълготрайна тенденция. И все пак на фона на срива в цената на световните пазари наполовина, анализаторите очакват по-голямо поевтиняване у нас.

„Личното ми очакване е да видим по-ниски цени на горивата за Коледа, включително под 2 лева по простата причина, че твърде дълго време петролът е на цена под 42 долара за барел”, каза Димитър Георгиев - специалист "Финансови пазари".

А прогнозата на анализаторите е, че до март догодина цените на петрола ще тръгнат нагоре и отново ще се върнат на около 60 долара за барел.

И още в осем държави от Евросъюза, сред които Австрия и Люксембург, цената на дизела преди данъци и акцизи остава по-ниска, отколкото в България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии