1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Ще се размине ли скокът в цената на тока (ОБОБЩЕНИЕ)

БГ Бизнес

Всеки ден отлагане на новите цени приближава НЕК към фалита

Битката за цената на тока продължава. След спешна среща работодатели, синдикати и правителство постигнаха консенсус – до седмица чертаят стъпките за реформа в енергетиката, така че токът за бизнеса да не поскъпне. Решението обаче зависи и от енергийния регулатор.

Всеки ден отлагане на новите цени приближава НЕК към фалита. Заключението е на ръководството на енергийния регулатор, което защити и пред депутатите разчетите си за поскъпване на промишления ток.

И докато комисията обясняваше, че няма да се поддаде на политически натиск, а нарастването на дупката в НЕК си струва, само ако е за сметка на цялостна реформа в енергетиката.

Съгласие за реформа

Отговорът не закъсня. След среща в Министерския съвет работодатели, синдикати и държава се разбраха и заедно синдикати поискаха месец отсрочка, за да начертаят цялостната стратегия за реформи в енергетиката.

Целта е да се избегне по-скъпият ток за индустрията, което под една или друга форма ще е за сметка на домакинствата.

„Това значи по-малко увеличение ли никакво увеличение на заплати, съкращения и увеличение на цените за бита на всичко стоки и услуги”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Една от обсъжданите мерки е да се създаде фонд, който да покрива дупките в системата. Откъде ще дойдат парите, не е ясно.

Значителни резерви държавата очаква и във ВЕИ сектора, ако се окаже, че масово централи, финансирани с евросредства са ползвали нерегламентирано преференции и са продавали тока по-скъпо.

„Ако се установи, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиции, това трябва да се отрази или в намаляване на цената, или директно в отнемане на лиценза”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Така цялата държава настоява за месец отсрочка преди скока в цената на тока. Решението обаче е на енергийния регулатор.

„Разбира се, че един месец няма да стигне, но удължаването на срока забавя реформите, трупа дисбаланси и дърпа енергетиката надолу”, каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

От отчетите на НЕК виждаме, че всеки ден струва около 2 милиона лева загуба.

Протест ще има

Работодателите обаче изчисляват – в системата има резерви до 1 милиард лева, а въпреки единодушието за реформи едночасови протести в петък ще има.

„Ще призовем своите членове протестът да бъде изцяло в подкрепа на реформите да бъде символичен”, обясни Васил Велев от АИКБ.

Очаква се в протеста да се включат 1000 предприятия, които ще спрат работата си за час в петък.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии