1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Ще отложи ли КЕВР решението за новите цени на тока

БГ Бизнес

Най-късно в петък ще е ясно дали ще има поскъпване или не

Комисията за енергийно и водно регулиране решава в петък дали и с колко време да отложи решението за новите цени на тока за бита и бизнеса. Дали ще има поскъпване или не, зависи от мерките и резервите, които държавата ще намери в енергетиката, обясни шефът на регулатора Иван Иванов.  

Индустрията заплаши с протести, ако токът за тях скочи с между 4 и 20 на сто, а в отговор правителството обеща да търси резерви в Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Целта е да се избегне поскъпване на електоренергията както за най-големите, така и за по-малките производители. Това обаче означава по-малко пари в НЕК или по-скъп ток за бита.

Дали ще се стигне до увеличение на цената на електричеството или не, зависи от мерките, които правителството ще предложи, обясни Иванов.

Припомняме, че според сегашните разчети на регулатора, ако токът за индустрията не се увеличи, това означава по-скъп ток за бита със 17%.  

 „Радвам се, че нямаше упрек, че регулаторът е изкривил ценоообразуването. Правителството каза, че набелязва мерки. Най-късно в петък ще реши дали да има отлагане на решението”, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии