1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Ще ни връчват призовки и по имейла

БГ Бизнес

И 14-годишните ще имат електронно ЕГН

Съвсем скоро всеки български гражданин, който изрично е заявил, че иска да ползва услугите на електронното правителство през държавния интернет-портал www.e-gov.bg, ще може да получава на посочен от него имейл адрес призовки от съда и други съдебни документи. На мейла по-нататък ще пристигат фишове за глоби, дори запорни съобщения от съдебни изпълнители и наказателните постановления по актове от КАТ, НАП или от общината.

Пак на мейла ще получаваме и всички други видове официални документи и удостоверения от държавната и общинската администрация. Електронните съобщения ще имат същата правна стойност, каквито документите с подпис и печат, издадени от инспекторите или пък на гише от чиновниците.

Това предвижда изцяло новият проект на Закона за електронното управление, който Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията поръча да бъде написан от частен консорциума с пари от еврофондовете. Проектът бе представен на семинар за журналисти в Боровец.

Очаква се от услугата електронни призовки и съдебни книжа в началото да се ползват адвокати и юристи от големите компании, държавните и общинските структури, а по-нататък услугата да стане популярна и все по-предпочитана от редовите български граждани и данъкоплатци.

За пръв път в законопроекта ще се запишат текстове с конкретни дефиниции що е това електронна идентичност и какво точно върши устройството електронен идентификатор - смарт чип-карта или флашка с чип, на която е записана и криптирана нашата електронна самоличност. На жаргон идентификаторът е наричан от експертите електронното ни ЕГН. Когато то се свърже с компютър с интернет ползвателят му ще има достъп до всички държавни и общински електронни услуги в портала на електронното правителство www.e-gov.bg.

Електронният идентификатор обаче няма да отмени наложилите се на пазара електронни подписи – друга електронна удостоверителна услуга.

Законопроектът предвижда всеки български гражданин, който е навършил 14-годишна възраст да има право на електронен идентификатор.

Очаква се законопроектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, а после и в парламента до края на годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии