1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Ще има ли съкращения заради вдигането на минималната заплата

БГ Бизнес

Според бизнеса - да, според синдикатите - не

Икономисти предупреждават: заложеното 10-процентно вдигане на минималната заплата ще доведе до 10 хиляди безработни с ниска квалификация.

Проектобюджетът по традиция ражда спорове. Един от най-сериозните е за размера на минималната заплата. Предвижда се увеличение с почти 10% и тя ще стане 460 лева.

„Това, което казват работодателите, е, че 460 лева не са добавеният продукт, който един ниско квалифициран човек дава”, посочва Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

460 лева тежат различно – в Монтана 460 лева заплата не са богатство, но осигуряват една сравнителна стабилност, поне за хляба. В София с 460 лв. трудно ще покриеш наем, а за ток, парно и вода не може и да се мисли.

Синдикатите са категорични повишаването на минималната заплата не води до съкращения. Работодателите са против. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” посочва, че през последната година МРЗ се е увеличила, заетостта – също. Според Добрин Иванов от АИКБ, обаче, има риск от парадокса чистачките в БАН да получават колкото доцентите.

Утре синдикати, работодатели и управляващи ще обсъдят Бюджет 2017 преди да бъде гласуван от кабинета.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии