1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Шефът на „Уолтопия”: Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята

БГ Бизнес

Завод на фирмата в Божурище от повече от година чака ток

Държавата не трябва да се занимава с бизнес. Държавните фирми трябва да бъдат закрити, защото съществуват само поради една причина – за да могат чиновниците да крадат. Еврофондовете пък са предпоставка за корупция и трябва да се премахнат. Това каза в студиото на „120 минути” директорът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев.

През седмицата той написа гневно писмо на „София Тех Парк”, в което обяснява, че докато на неговата фирма (най-голямата в производството на стени за катерене в света и с клиенти в 50 държави-б.р.) се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса практически не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.

От „София Тех Парк” отхвърлиха тези твърдения със свое отворено писмо.

Пенчев обясни, че докато общината в „Младост” бавела процедурата за превръщането на офис в банков клон, друга институция се възползвала и наложила санкция на „Уолтопия”.

На този фон, компанията инвестирала и в новата индустриална зона край Божурище. „Построил съм завод, година и три месеца този завод чака ток”, посочи предприемачът. Държавата имала задължение до края на 2015 г. да осигури нужното свързване. Движение няма.

„Не казвам, че администрацията в българската държава е по-лоша от другите администрации – в 50 държави сме имали проблеми, най-големи проблеми сме имали с калифорнийската администрация”, подчерта Ивайло Пенчев. Според него показателното в случая с „Уолтопия” е друго – „бизнес начинание, оставено в ръцете на държавни чиновници, е обречено на бавна агония”.

„Нищо не създадоха, похарчиха 100 млн., примерно. Каква стойност създадоха? Минус 100 млн. стойност”, подчерта Ивайло Пенчев.

„Държавата да прави бизнес е все едно кастрат да прави деца, това е обречена кауза”, категоричен беше той и допълни: „Политик работни места не създава, политик заплата не дава. Предприемачите са единствените хора на белия свят, които създават работни места. Политиците създават работни места в държавната администрация, която е паразитен организъм”.

Според него всеки бизнес, който зависи от държавата или от европейските фондове е „мъртвороден”. Пенчев призна, че „Уолтопия” също е получавала пари от ЕС, но това е било резултат от „тъпанарска алчност” защото „всички цървули и смотаняци разграбват еврофондове”. Сумата по програмата за иновации не била голяма, но сега съжалявал и за нея.

"Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята с една голяма гума. Единственото нещо, което правят, е да стимулират корупционната среда", категоричен беше той.

Ивайло Пенчев посочи, че има много успешни български компании, които са независими с помощта на добрите продукти, които предлагат.

„Държавното трябва да бъде смалено, не трябва да има държавни фирми. Нищо не е по-безумно от наличието на държавни фирми. Вие, мили хора, сте инвеситори в тези държавни фирми. Ние нямаме право да управляваме своята инвестиция, а тази инвестиция се управлява от шайка чиновници”, смята шефът на „Уолтопия”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии