1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Шефът на КФН обяви, че си върши работата отлично и няма да подаде оставка

Финанси

Стоян Мавродиев отчете постиженията на комисията, която ръководи

Председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев обяви в „Лице в лице” по bTV, че неговата работа и тази на институцията, която управлява, е отлична и няма да удовлетвори призива на Реформаторския блок за оставка. Същите аргументи да остане на поста той даде и в края на януари.

В декларация реформаторите обвиниха Мавродиев, че две трети от активите на българските пенсионни фондове са инвестирани зад граница. Коментарът му за това бе следният: „Не знам кой я е писал тази декларация, но силно се притеснявам за икономическия екип на РБ. Тук се бъркат фундаментални понятия и съветвам силно да анализират качествата на този екип, казвам го шеговито. Няма финансов регулатор в света, който да отговаря за икономическия растеж. За това отговарят правителствата и министерствата. Ние отговаряме само за законосъобразността, първо. И второ – няма как ние да говорим, че парите били инвестирали в чужбина, ние сме част от ЕС. Няма как да забраним на българските граждани да инвестират в чужбина”.

„Многократно казвам - трябва да се подкрепят добре работещите институции, а не да се искат оставки с измислени аргументи”, допълни той.

Мавродиев разясни, че КФН има за задача да обследва дали парите и средствата на гражданите са управлявани по законосъобразен начин. „Има неразбиране за функциите на държавните регулатори. Няма в света регулатор, който да обследва начина, по който се инвестират средствата. Нашата работа е да гледаме да са защитени правата на осигурените лица и държавата. Твърдо мога да гарантирам, че за това има един драконовски надзор върху пенсионните фондове(...) Всичко се следи много зорко и знаем всеки лев къде се намира”, каза той.

В тази връзка Мавродиев припомни, че от следващата година – с влизането на новата европейска директива, излизането от законовите мерки ще може да бъде наказвано и с лишаване от свобода. В момента наказанията са под формата на глоби – между 50 000 и 100 000 лева за юридически лица, и от 20 000 до 50 000 лева за физически.

Тук Мавродиев използва момента да се похвали и да отчете 14 млн. лева от административно-наказателна дейност за четири години. Броят на производствата пък бил около 50% от общия брой на глобите, които комисията е издавала в историята си. „Ние не пропускаме нито едно нарушение”, каза той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии