1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Шефът на КЕВР: Облекчението в добавката за зелена енергия не е за молове

БГ Бизнес

Регулаторът приема на драго сърце всяко решение, което може да доведе до спад на цената на тока

Облекчението в добавката за зелена енергия е предназначено за индустрията, а не за молове и хотелски комплекси, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на форум, посветен на либерализацията на енергийния пазар.

Според европейските директиви големи индустриални предприятия имат право да получат облекчение при плащането на добавката за зелена енергия като компонент в добавката задължение към обществото. Искания от страна на молове, затворени жилищни комплекси и хотели по морето също да се възползват от облекчението не отговарят на европейските директиви, категоричен беше Иванов.

Той изрази надежда енергийната борса да започне да функционира от 2 ноември, а от началото на следващата година енергийният пазар вече да е либерализиран.

С навлизането на борсовата търговия и либерализацията на пазара постепенно ще отпадне ангажиментът на КЕВР да регулира цените за крайните потребители, ще остане в правомощията на регулатора единствено определянето на добавката задължение към обществото, в която влизат компонентите разходи за зелена енергия, разходи за енергията от когенерациите на топлофикационни и заводски централи и разходите за изкупуване на енергия по дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ, посочи Иванов.

Шефът на регулатора подчерта, че КЕВР с много усилия е представила един балансиран ценови модел, стъпващ върху моментните условия. По думите му, ако това не е било направено и добавката задължение към обществото остане дебалансирана, както е в момента, до започване на работа на енергийната борса, то тогава ще има още по-шокиращ скок на цената на електроенергията.

Това, което се случи в неделя при министър-председателя, може да доведе до нови съществени обстоятелства, които да позволят да се намалят разходите за изкупуване на ВЕИ енергия, коментира Иван Иванов, цитиран от БТА.

В петък регулаторът ще се произнесе кога ще бъдат обявени цените - дали срокът ще бъде отложен с един месец, или не, но е необходимо в рамките на тази седмица да има и решение на НС за това, каза още Иванов.

Той подчерта, че регулаторът ще приеме на драго сърце всяко решение, което може да доведе до намаляване на цените за бита и за бизнеса.

Иванов припомни, че изготвената от трите министерства - МЕ, МИ и МФ, наредба към Закона за енергетиката след окончателното й одобрение и публикуване в Държавен вестник ще даде 85 процента отстъпка от добавката за зелена енергия за енергоемката индустрия.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии