1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Ще паднат ли цените, ако картелът се докаже

БГ Бизнес

Горивото рекордно скъпо, търговците говорят за нулева печалба

След като вчера Комисията за защита на конкуренцията се усъмни за картелно споразумение на пазара на горива, онова, което интересува шофьорите е какъв ще е ефектът за цените на колонката.

Вчера КЗК предяви твърдение, че „Лукойл”, „Нафтекс Петрол”, „ОМВ” и „Ромпетрол” вероятно са договаряли цените на бензинените помежду си.

Разследването за картел между четирите компании тече вече година. Рекордно високите цени на горивата в последните седмици фокусираха огромно внимание към този процес.

Само за последните 12 месеца поскъпването на бензина е с 33 стотинки за литър. Цените на дизела са на абсолютния си максимум, въпреки, че търговците говорят за нулева печалба.

Ако комисията докаже картела, по закон компаниите ще платят глоба в размер на 10% от техния оборот през миналата година. В 30-дневен срок търговците на горива имат право на писмени възражения и на изслушване на открито заседание. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по спора.

Засега КЗК отказва да изнесе подробности за разследването на картелното споразумение. Не е ясно и кой е периодът, в който антимонополистът е засякъл уговорка в цените.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии