1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Само около 10% от милионерите в България са жени

БГ Бизнес

Най-младата милионерка е от София и е на 29 години

Трима са най-богатите българи за миналата година. Те са декларирали доходи по над 10 милиона лева за миналата година.

От година Габриела държи магазинче – аранжира цветята и прави букети. Работи по 10-14 часа на ден. Казва, че се справя добре, но далеч не се определя като богата.

„Работата не е кой знае колко тежка, но с нея не се става милионер. Според мен всичко е до късмет и все пак с какви хора се събираш, защото бабите са казали: С какъвто се събереш такъв ставаш”, казва тя.

А данните са категорични - жените по-рядко успяват да натрупат милион. От 260 души, изкарали половин милиард лева през миналата година, едва 29 са жени. Най-младата милионерка е от София и е на 29 години – декларирала е над 7 милиона лева доход.

„Тази година виждаме нарастване на милионерите, както и нарастване на общата сума, която са получили. Мъжете са с много ясно изразено предимство спрямо жените в тази класация”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За да станеш богат обаче, не е достатъчно само да си мъж. Основното качество, присъщо на всички милионери е това, че обичат и поемат риск, смятат експерти. А за останалите първата стъпка към по-добри финанси е планирането и отказът от това да харчиш повече отколкото получаваш.

„Благодарение на банките е твърде възможно да харчим повече отколкото получаваме, но това дългосрочно не е добра стратегия”, смята консултант „Лични финанси” Стойне Василев и допълва, че всяко нещо, което не можем да си позволим и в бъдеще не ни носи приходи, е излишен разход.

Изключение от покупките на кредит е жилището. Според експертите обаче със заем трябва да се финансират най-много половината от стойността на имота.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии