1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Румен Овчаров: ЕРП-тата са удобният виновник

БГ Бизнес

Бившият енергиен министър намери връзка между идването на Джон Кери и края на "Южен поток"

Очевидно на държавата е удобно да има постоянен виновник, в който държавата да си трие ръцете и краката. По този начин бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира в студиото на „Лице в лице” проверките, които управляващите назначиха на електроразпределителните дружества заради последните сметки за ток.

Той напомни, че не е работа на НС да изслушва ЕРП-тата, като цялата ситуация може да се обясни като „Страх лозе пази”, заради „кошмара” от февруарските протести от началото на 2013 г., коствали на Бойко Борисов предния му мандат.

„Този кошмар ще продължи да бъде кошмар, докато политиците не спрат да действат като еднодневки”, категоричен бе Овчаров. По думите му големите проблеми в системата са трупането на дефицити и липсата на независим контролиращ орган.

В тази връзка, ексминистърът разкритикува новия формат на ДКЕВР, който вече ще се избира изцяло от НС. По думите му е имало предложение двама от членовете да се издигат от работодателските организации, двама – от профсъюзите, двама от потребителските организации, а за останалите да са нужни две трети от гласовете на народните представители.

Какво не е наред?

Румен Овчаров изрази мнение, че цената на тока няма начин да не се повишава, но трябва да се направи преоценка на т.нар високотехнологични източници – заводските топлоцентрали, които продават ток на цени, по-високи и от тези на ВЕИ.

По отношение на тока от възобновяеми източници, бившият министър коментира, че има много хора, „които са влезли незаконно в този бизнес” и трябва да се преразглеждат договори.

Той допълни, че е възможно предоговаряне с т.нар американски ТЕЦ-ове като се вземат под внимание размерът на направените инвестиции и нормата на възвращаемост. В същото време, Овчаров посочи, че преговорите за това са започнали през декември 2013 г. и „резултатът е нулев, както по времето на Драгомир Стойнев, така и след него”.

Ние сме си виновни за „Южен поток”

Не може 4 години да обещаваш на руския президент, че другите проекти може да бъдат спрени, но „Южен поток” ще бъде реализиран, да станеш премиер и да кажеш, че той не съответства на европейското законодателство, подчерта Румен Овчаров.

Според него и кабинетът „Орешарски”, и кабинетът „Борисов 2” имат вина за провала на проекта.

Бившият енергиен министър посочи, че тръбата не е нарушавала европейските директиви, а спирането й е по геополитически причини.

„Посещенията на държавните секретари идват в ключови моменти”, коментира Овчаров и напомни, че след идването на Хилари Клинтън у нас сме загърбили „Белене” и сме пристъпили към изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” с американски реактор, а сега около визитата на Джон Кери пропада „Южен поток”, докато страната ни е препотвърдила ангажимента си за нова ядрена мощност.

Какво се случва в левицата?

Запитан дали има еуфория в БСП след победата на младата радикална левица СИРИЗА в Гърция, Овчаров отговори: „Честно казано, като гледам резултатите на ПАСОК (традиционната гръцка левица-б.р.), не виждам на какво се радват моите колеги”.

Бившият министър заяви, че към момента БСП не може да отговори на исканията на гражданите, но и не може с псевдолеви лозунги да се пребори с другите политически сили.

Евентуалното партньорство с АБВ Овчаров вижда само през обединяване на парламентарните групи и връщане на хората на Георги Първанов в партията-майка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии