1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

„Росатом“ очаква от България да каже кога ще погаси дълга за АЕЦ „Белене“

Свят

В съобщение на компанията се казва, че руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна

„Росатом“ очаква информация от България за сроковете, в които ще изплати компенсациите по иска за прекратяване на сътрудничеството по проекта за АЕЦ „Белене“, съобщи отделът за връзки с обществеността на руската държавна компания, цитиран от ТАСС.

Руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна, се посочва в съобщението.

В София вчера се състоя първата среща на работната група за обсъждане на следващите стъпки за изпълнение на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ „Белене“.

В нея участваха представители на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК), Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация „Росатом“ и АО „Атомстройекспорт“.

Международният арбитражен съд в Женева взе решение, според което НЕК трябва да обезщети „Атомстройекспорт“ за прекратяването на строителството на АЕЦ Белене с 620 млн. евро. Освен това до пълното погасяване на сумата всекидневно се начислява неустойка от 167 хил. евро, припомня ТАСС.

Според българската страна дължимата сума е 550 млн. евро.

В предаването „Тази събота“ по bTV, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че преди да се говори за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене“, България трябва да си плати, но призна, че  дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите. През следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит, каза Дончев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии