1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Родният туризъм вероятно няма да спечели от гръцката криза

БГ Бизнес

Само големи намаления в добрите хотели биха върнали българите на нашето Черноморие

Как кризата в Гърция ще се отрази у нас - това е най-често задаваният въпрос в България. Европейските туроператори внимателно следят ситуацията и търсят нови пазари за пренасочване на туристите - за да са готови за реакция в случай, че банковата система не възстанови работа бързо.

Наша проверка установи, че засега големите авиокомпании и круизните кораби не пренасочват програмите си. Няма анулирани полети, нито рейсове на големи лайнери.

Дори да има отлив на посещения в Гърция, той ще е незначителен, единодушни са експертите в туризма. Евентуално анулиране на европейски програми ще засили конкуренцията и намали цените в гръцките курорти, смятат от Института за анализи и оценки в туризма. По-вероятно обаче е обратното - поскъпване - след компромис с кредиторите.

„Атрактивността на тази дестинация е толкова голяма, че едно повишение на цените с 5-10% няма да й повлияе негативно”, коментира Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Ако гърците все пак отблъснат туристи заради стачки, протести и блокади, това ще доведе едва няколкостотин чужденци на нашето море.

Може ли българите да се върнат по нашите плажове? „Нашите хотели, поради това, че имат празни стаи, предлагат изключително големи ценови намаления, дори през юли и август 35-40 евро ултра-ол-инклузив, на първа линия хотели. Ето подобни специални оферти биха могли да дръпнат една малка част от тези, които са решили да ходят в Гърция”, отбеляза Маринов.

Дали българските туристи ще предпочетат родното Черноморие пред гръцките плажове ще стане ясно наеснен

Да не забравяме още нещо важно - Турция, която е реална конкуренция както за българските, така и за така наречените бонус туристи. А тя намали цените на записванията в последната минута с над 40% заради отлива на руснаци.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии