1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Рязък скок на оръжейния експорт за Близкия Изток

БГ Бизнес

През 2014 г. износът достига над 600 милиона лева

Почти осем пъти се е увеличил износът на български оръжия и муниции към държави от Близкия Изток за последните четири години. Това показват данни на Министерството на икономиката.

Според разследване на балкански журналисти наше оръжие легално се изнася в Саудитска Арабия, а оттам се реекспортира към Сирия и Йемен, направо в ръцете на джихадистите.

Ако през 2012 г. сме изнесли за Близкия Изток амуниции и оръжие за малко над 70 милиона лева, то през 2014 г. износът достига над 600 милиона лева. Това сочи справка на ведомството.

Търговията с тези държави не е забранена. Страната ни твърди, че следи стриктно за спазване на договорните отношения, сред които и реекспорта на нашите оръжия към трети страни. От икономическото министерство нямат информация за препродажба на оръжия към конфликтни зони, сред които е и Сирия.

„Имало е такива (сделки – б.р.), които са били отказвани и отлагани и то на основание, че документите не са отговаряли на изискванията”, каза секретарят на Междуведомствената комисия за контрол Христо Атанасов.

Председателят на сдружение „Българска отбранителна индустрия” акад. Стефан Воденичаров пък посочи, че подобни продажби се съгласуват с нашите съюзници.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии