1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

"Революционно" устройство по магазините уж намалява сметките за ток

БГ Бизнес

Инвестицията е между 30 и 80 лева, но уредът не работи, показва тест в ТУ

В навечерието на отоплителния сезон търговци масово рекламират и продават революционно устройство, което легално и без манипулиране на електромера намалява сметката за ток. Наистина ли срещу инвестиция между 30 и 80 лева сметката ни може да се стопи наполовина?

Ровите се в интернет и виждате реклама за легално надхитряне на енергото. Звучи достоверно, защото четете мнения на десетки доволни потребители. От големите куриерски фирми потвърдиха, че от лятото в цялата страна доставят поръчани през интернет по няколко стотин такива устройства на ден.

Екипът на bTV обаче няма време да чака три дни куриер и намира най-продавания модел в малък магазин. Следва тест в лаборатория на Техническия университет за това дали енергоспестяващото устройство работи и наистина ще намали сметката.

В контролирана и акредитирана лабораторна среда преподавателят Георги Милушев прави тест, който продължава повече от половин час.

„Изпълнен е достатъчно добре, за да бъде безопасен, но не ни помага да си намалим сметката на електромера. Ако има някакъв ефект, той се проявява в загряването на проводниците, но това е в малка степен и едва ли ще даде отражение с повече от няколко стотинки в показанията на електромера”, обяснява доц. Милушев след теста.

Оказва се, че за да се изплати инвестицията от 50 лева, устройството трябва да работи не месец-два-три, а около пет-шест години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии