1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Реформаторите: Държавни пари са държани в КТБ на по-ниска лихва

БГ Бизнес

Депутатите искат от главния прокурор достъп до материалите по казуса, които са следствена тайна

Реформаторският блок разполага със сигнали, според които държавни пари са държани в КТБ на по-ниска лихва спрямо тази за частния сектор. Става въпрос за случаи с лихва от под 4%. Това обявиха в „Лице в лице” по bTV депутатите от РБ Петър Славов и Мартин Димитров. Двамата все пак уточниха, че за да подкрепят твърденията си, трябва да получат официална информация от конкретните дружества.

Към момента такава им се отказва от финансовия министър Владислав Горанов с аргумента, че става въпрос за банкова тайна. „Институция, чийто лиценз е отнет, вече не е банка”, обясни Славов. Все пак реформаторите са получили списък с държавните предприятия с депозити в КТБ – 65 на брой с обща внесена сума 247,6 млн. лв. Сред тях са главно такива със затруднения като „Мини Марица-Изток”, НЕК, БДЖ, АЕЦ „Козлодуй”.

Оттук реформаторите ще искат информация всеки ресорен министър, който им е принципал. „Да извадим парите фирма по фирма, да потърсим директорите и те ще бъдат принудени да ни кажат кой ги е накарал да си заведат парите в КТБ”, обясни Димитров.

РБ са подготвили и внесли искане Сметната палата да направи одит на „Банков надзор”. „Искаме да видим защо се провали „Банков надзор”, къде сгреши, защо се случи КТБ. Надявам се да бъде готов (одитът – бел. ред.) до лятото”, поясни Мартин Димитров.

Той акцентира и върху още един момент по казуса: „Най-важните материали по темата КТБ са следствена тайна и ни трябва съгласието на прокуратурата, за да ги прочетем. Подготвили сме едно писмо, с което да поискаме от главния прокурор достъп на парламента до тези материали. Нали сме парламентарна държава. Искаме тези материали да ги получим, за да можем да бъдем още по-точни и полезни в това, което правим”.

По думите му от работата до момента по казуса е разбрал, че „много хора ги е страх - в българската политика, в българския бизнес и се правят огромни усилия истината за КТБ да не бъде извадена”. Той допълни, че много фигури от политиката играят двойна игра, като заявяват намерения за прозрачност, а всъщност не отговарят на въпроси като този дали са се срещали с Цветан Василев, например.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии