1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Избирателят ще реши за "Белене", но трябва да знае кой ще плати сметката

БГ Бизнес

Референдумът ще се проведе най-късно през януари, увери депутатът Доброслав Димитров

След като социалистите успяха да съберат „криво, ляво” необходимите подписи за референдум за АЕЦ „Белене”, управляващите смятат, че суверенът трябва да решава бъдещето на проекта, но след като допитването отчете и въпроса „Кой ще плати сметката?”. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров, който сподели в студиото на „Тази сутрин” виждането на „герберите” по темата.

„Взимаме кредит, увеличаваме данъците, търсим стратегически инвеститор - хората трябва да са максимално информирани,” смята Димитров, който посочи, че след прецизирането на въпроса към избирателите в парламента, по закон референдумът трябва да се проведе в рамките на три месеца, а това означавало – „декември, най-късно януари”.

До отлагане на решението за започване на преговори с кандидат-инвеститора „Глобъл пауър консорциум”, което трябваше да бъде разгледано в Народното събрание, се стигнало, защото преди това нямало яснота дали подписката на социалистите съдържа необходимия брой валидни подписи.

„Криво ляво БСП все пак успяха да съберат повече от 500 хил. подписа. Оказа се, че 25% от тези в подписката са невалидни – починали хора, такива с невалидни данни и т.н.,” каза обаче народният представител. По думите му от останалите около 540 хил. валидни подписи, не е ясно колко от хората зад тях знаят, че са попаднали в тази подписка. 

„ГЕРБ ще спази закона. Референдумът трябва да бъде проведен до 3 месеца след внасянето на подписката в парламента и обсъждането й в парламента. Декември, най-късно през януари,” увери Доброслав Димитров.

Референдумът да отговори и кой ще плати за "Белене"

Формулировката на въпроса обаче е най-ключовият момент, смята депутатът, според който въпросът на БСП бил подвеждащ.

„Аз може да съм „за” ядрената енергетика, но против „Белене”, например – тогава да се подписвам ли, или не,” попита Димитров.

Въпросът трябва да отчете и това кой ще плати за изграждането на тази централа, смята народният представител от ГЕРБ. „Когато се задава въпросът „Искате ли Белене?”, трябва хората да бъдат попитани как искат да бъде финансиран този проект.

Тежки дни очакват правната комисия на парламента, която трябва да формулира въпроса за референдума, прогнозира Доброслав Димитров.

Референдумът - проверка на електората на социалистите

„БСП подходи доста безотговорно към проекта. Превърна го в политическа теза, за да си провери състоянието на електората,” каза Димитров.

Позицията на ГЕРБ е ясна - държавата не може да си позволи да участва в този проект и затова правителството го спря, добави депутатът.

По думите на народния представител три са важните въпроси, които трябва да бъдат зададени по време на дебатите в парламента: „Защо този проект не е бил изгоден преди години, а сега е изгоден?; Трябва ли българската държава да плати 40 млн. лева за един референдум, проверка на социалните нагласи на електората на БСП? и Кой ще плати за АЕЦ „Белене”?” каза посочи Доброслав Димитров. 

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии