1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества е отрицателна

Финанси

КФН разследва сигнал за пазарни манипулации

Комисията за финансов надзор разследва сигнал за пазарни манипулации от пенсионни дружества. Това стана ясно на парламентарната бюджетна комисия, на която депутатите обсъждат състоянието на фондовете, които управляват вноските ни за втора пенсия.

В КФН е подаден сигнал от четири от пенсионните дружества. Те изразяват съмнения, че техни конкуренти извършват пазарни манипулации, чрез които изкуствено завишават доходността си.

Сигналът е подаден в края на октомври 2014 г. В срок от 2 години комисията трябва да извърши проверка и да излезе с резултатите.

„Ще разследваме и тези 4, които са подали сигнала, така че всички ще ги разследваме, така че няма опасения за чадър”, заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев.

По време на дебатите бяха изнесени данни за реалната доходност на пенсионно-осигурителните дружества, която за последните десет години е отрицателна – минус 0.7%.

По данни на комисията за финансов надзор за 12-те си години живот пенсионните фондове са с положителна реална доходност. Ако тя обаче се изчисли на база последните 10 години - излиза отрицателна. Основно заради лошите резултати в годините на криза.

Зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов обясни, че на годишна база реалната доходност за този период е минус 0.16%. По думите му от 2004 до 2014 г. средно на годишна база номиналната доходност е 4.20%, като тя се изчислява най-общо по формулата изваждане на инфлацията от номиналната доходност.

Според министъра на финансите Владислав Горанов единственото притеснително е, че текстовете не са категорични срещу сделките със свързани лица.

От комисията настояват дефиницията за „свързани лица” да бъде разширена, така че да имат възможност за по-ефективен контрол върху сделките на пенсионните фондове.

От КФН предлагат още таксите, които фондовете събират, за да управляват вноските ни, да бъдат драстично намалени. И вместо да доказват минимална доходност на събраните средства, да бъде създаден гаранционен фонд, който да гарантира за тях.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии