1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Радиаторите у нас може да изстинат при нова газова криза

БГ Бизнес

Топлофикациите не могат веднага да минат на мазут

Чакат ни по-ниски температури вкъщи, ако се наложи топлофикациите у нас да преминат от газ на мазут. Прогнозата е на Асоциацията на топлофикационните дружества в случай на нова газова криза. Такава засега няма, успокоиха още вчера българските власти, след като стана ясно, че Москва спира кранчето за Киев.

Близо 500 хиляди клиенти на топлофикационните дружества ще бъдат засегнати ако има проблем с доставките на газ. Става въпрос за клиентите предимно в по-големите градове на страната.

А причината е, че преминаването от газ на мазут отнема технологично време на топлофикациите. През този период топлината в абонатните станции намалява, а това на практика означава и понижаване на температурите у дома.

От Асоциацията на топлофикациите обясниха, че ако има проблеми със синьото гориво у нас, само четирите дружества, които ползват въглища, няма да бъдат засегнати. Абонатите на останалите ще усетят колебания в температурите.

„Времето за въвеждане в нормална експлоатация на топлопроизводствените мощности е от 6 часа до две денонощия в зависимост от външните атмосферни условия”, посочи Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Най-голямата топлофикация - столичната - има 18 хиляди тона мазут на склад. „Имаме за 5 дни при най-тежки зимни условия, така че към момента това означава, че е за по-дълъг период, но имаме възможност при нужда доставка на резервно гориво”, успокои Боян Паунов.

Добрата новина е, че в момента температурите навън са положителни и ако се наложи подгряване на мазута, за да се ползва от топлофикациите, това ще отнеме по-малко малко време.

Ако има намаляване на топлоподаването се очаква по-висока консумация на ток в страната. От Електроенергийния системен оператор успокоиха, че електропреносната мрежа на страната ще издържи на по-високо натоварване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии