1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Пропастта между доходите в отделните области расте

БГ Бизнес
 

В най-бедните райони средният доход на човек от домакинство остава под 360 лв

Пропастта между доходите в отделните области у нас става все по-голяма. Въпреки, че средната заплата у нас расте, анализ на Института за пазарна икономика показва, че средният доход на човек в най-бедните райони е два пъти по-малък отколкото в София.

По изчисления на икономистите доходите от заплата растат средно с по 20 лева на месец от 2001 година насам.

На този фон работодателите отиват на свой ред да убеждават премиера, че добавката за стаж трябва да бъде премахната.

Поли и Иванка са счетоводители с по над 20 години стаж. Работят една до друга, но са противоположно мнение за ефекта от добавката за стаж.

"Аз винаги съм считала, че този клас е вид дискриминация по показателя "възраст", защото познавам изключително много млади хора, които имат много повече знания и умения, отколкото човек с 25-30 години стаж”, коментира Поли Илева,служител в счетоводна къща.

В момента от добавката за стаж Иванка получава по около 100 лв. и смята, че е заслужила сумата да расте с годините. По думите й това е за опит, а не прослужено време. Това не дискриминира младите и знаещите и сега завършващите.

За работодателските асоциации политиката по доходите у нас не само ощетява младите, но стимулира "мързел".  Те илюстрираха ситуацията с алтернативна версия на приказката за трите прасенца - само че възнаградени не според труда им, а административно - за всеки по малко.

Добавката за стаж увеличава заплатите с около 0,6% на година. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" не вярва, че тя ще отпадне.

Счетоводителките припомнят, че работодателите и в момента могат да не начисляват добавката – в случаите, когато работникът или служителят не изпълняват същата или подобна професия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии