1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Прокопиев: Турски инвеститор иска американските централи

БГ Бизнес

Това е целта на подготвяната национализация, твърди бизнесменът

Има конкретен интерес на турски инвеститор към американските централи („Марица” 1 и 3) и този интерес обслужва предложената от бизнес организации пътна карта на реформи в енергетиката. Това обяви в предаването „Лице в лице” бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

Той уточни също, че пътната карта не е била съгласувана с членовете на КРИБ, сред които е и самият Прокопиев. Бизнесменът прогнозира, че скоро ще се появи нова „независима” организация на работодателите. Отрече да подготвя създаването на такава.

Иво Прокопиев отрече твърденията, че е най-крупнтият собственик на ВЕИ централи в България. По думите му най-големите собственици са големи световни компании и банки – държат 80-85%, а лично с него са свързани около 1% от ВЕИ мощностите в страната.

Той признава, че вероятно има регулаторни грешки, заради което е допуснат бум на ВЕИ централите. Това обаче не е проблем на инвеститорите, уточни Прокопиев.

„От 7-8 години енергетиката е най-благодатната тема за политически спекулации. Много инструменти за стабилност и дестабилизация минават през нея”, коментира издателят. По думите му в момента се разиграва лов на вещици.

Той обяви още, че в България домакинствата плащат четвъртия най-евтин ток в Европейския съюз и дори през паритетната способност на населението те плащат евтин ток. За сметка на това българите плащат най-скъпите горива и най-скъпия газ. Това отнема много повече от ресурса на домакинствата от цената на тока, смята бизнесменът и прогнозира неизбежно покачване на цената на ел. енергията през следващите години.

На атаките срещу него от страна на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и на медиите на Делян Пеевски той отговори с тезата, че има два вида бизнесмени – такива, които създават продукт, и такива като Василев и Пеевски, които се целят в обществения ресурс.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии