Проф. Димитър Иванов: Икономиката не прегрява, а изстива
Няма решения за ниските доходи и безработицата въпреки добрите данни на статистиката, подчерта икономистът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Проф Димитър Иванов
Снимка: bTV

Някои статистически показатели може и да говорят за подобряване на икономическата ситуация в България в последно време, но големите проблеми остават нерешени и това може да има тежки последици. Това коментира в студиото на „Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов.

„Не споделям оптимизма нито на премиера, нито на финансовия министър (Владислав Горанов заяви, че заради големия ръст икономиката ни може да „прегрее” – б.р.) по отношение на това, че производственият потенциал на България може да се съобрази с потенцията, която реалната световна икономика дава. 3,6% ръст на БВП се дължи на ръст на кредити, не се дължи на сериозни чуждестранни инвестиции. Отбелязваме спад на производителността на труда”, посочи експертът.

Пропастта между доходите в отделните области растеВ най-бедните райони средният доход на човек от домакинство остава под 360 лв

По думите му данните от НСИ показват ясно, че в социалната сфера положението се влошава и „хората продължават да харчат много повече, отколкото получават”. Така, например, има 46,1 млрд. лева в депозити, а около 20 млрд. са взетите заеми т.е. за 7-милионно население остават 26 млрд. лева: „Получава се, че болшинството от хората в страната, ако утре ги уволнят от работа, нямат даже 2 месеца да живеят на своите спестявания”.

По същия начин стои и въпросът с безработицата, която намалява в столицата и няколко големи града, но положението в тежки региони като Северозапада и Добруджа не се подобрява. Освен това, статистиката се „украсява” и от факта, че 35-36 000 българи всяка година напускат родината, отбеляза Иванов.

Той предупреди, че в последно време всичките бивши социалистически страни са започнали не само да се отдалечават политически от Европа, но и да изостават икономически. Според икономиста ЕС има даже още по-голям проблем: „Европа е достигнала един таван на своите възможности в този си вид. Днес Еврозоната е натрупала един огромен дълг. ЕЦБ държи да се опитва да спасява икономиките на други страни и държи 40% от целия дълг на Европа”.

Проф. Иванов коментира, че България би могла да постави важни въпроси по време на своето председателство, но резултатите ще са спорни заради тежката политическа ситуация в Германия след изборите: „Германия, която е потенциални мотор на реформи, вероятно до н ова година ще е в политическа парализа (…) Меркел няма да може да се занимава с никакви реформи”.

Икономистът препоръча „много внимателно” да се подходи с темата за влизането ни в Еврозоната.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре