1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Привлекли сме 7 пъти повече инвестиции

БГ Бизнес

До края на годината още 5-6 компании се очаква да вложат парите си в България

След като стана ясно, че страната ни се нарежда до Дания и Швеция по фискална дисциплина и показатели, според които сме готови за еврозоната, днес правителството се похвали с още една „положителна финансова тенденция” – ръст на чуждестранните инвестиции. Данните обобщи икономическият министър Делян Добрев.

По думите му от януари до април тази година България е привлякла почти седем пъти повече инвестиции спрямо същия период на миналата година. За първите четири месеца на 2012-а постъпилите у нас чуждестранни вложения са на обща стойност 407 млн. евро, при 63 млн. евро за януари-април на 2011 г.

Добрев изрази очаквания, че до края на годината още пет-шест големи компании ще инвестират в България и вложенията им да бъдат сертифицирани като клас "А". За миналата година е имало четири такива сертификати на обща стойност 92 млн. лева с 340 постоянни работни места.

Ресорният министър направи прогнозата за инвестиционния климат у нас в следващите месеци по време на връчването на такъв „висок сертификат” на компания, базирана в Тервел. Фирмата, която ще инвестира в производство на полипропиленово фолио, влага в страната ни 35 млн. лева. Добрев определи инвестицията като „проява на смелост в условията на икономическа криза и трудни времена за всяка компания”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии