Природният газ може да поскъпне с до 29%
Окончателното решение ще стане ясно до края на март
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Газ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Почти 30% поскъпване на цената на природния газ от началото на април обмисля държавният регулатор. Според експерти такъв скок ще окаже влияние върху цените на почти всички стоки и услуги.

Предварителните разчети показват, че комисията би подкрепила поскъпване на синьото гориво с 29%.

парно, газ, цени
Снимка: bTV

"Булгаргаз" настояваха синьото гориво да поскъпне с малко над 30 на сто. Това ще увеличи цената на парното и топла вода с до 20%.

Предстои верижно повишение на тока и на цените на хляба, дори на газа за автомобилите, а оттам и за много други стоки.

парно, газ, цени
Снимка: bTV

Според експерти макар и драстичен, 30-процентният скок на цената на газа е обоснован, тъй като и „Булгаргаз” внася на по-високи цени.

„Неприятно е. Безспорно някои стоки и услуги ще бъдат натоварени. Този ресурс почти на 100% го внасяме и докато държавата не промени политиката си по отношение на собственото производство, това ще ни тежи като дамоклев меч”, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев.

Изкуственото задържане на цените на газа от страна на регулатора води до подобни драстични скокове смятат експерти и припомнят, че „Булгаргаз” не получи исканото увеличение през януари.

Много от хлебопроизводителите ползват пещи на природен газ - прогнозите за това как този скок на цената ще се отрази върху хляба варират от 5-6% сега - до 10% в края на годината.

Според експерти поскъпването на природния газ влияе както върху самото производство на хляба, така и на цената на найлоновите торбички.

Окончателното решение с колко точно да поскъпне газа от 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе до края на месеца.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре