1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Приходите от лихви падат, трезорите събират повече такси

Финанси
 

Истинската печалба на банките обаче идва от ниските лихви по депозитите, които паднаха значително по-бързо от тези по-кредитите

Данните на БНБ показват, че до юли трезорите са събрали с близо 9% повече за услугите си отколкото през същия период на миналата година. 

Приходите им от лихви обаче падат. Въпреки че се отпускат повече кредити, заради по-ниските лихви
 
Трезорите са събрали 157 милиона лева по-малко от лихви спрямо миналата година. Продължават обаче да растат приходите им от такси и комисионни - до юли са събрали 655 милиона лева или с 55 милиона повече от миналата година по това време. 

Почти всяка седмица Стефан Колев тегли от заплата си на банкомат. Когато устройството не е на банката, издала картата това му струва по 1 лев.

Опитва да се да следи колко му струват банковите услуги и смята, че в последните години плаща много повече. „Сравнявайки с отпреди 5 или 10 години увеличението е близо двойно на таксите за обслужване на банковите сметки”, смята той.

Наблюденията му съвпадат с тези на анализаторите. В последните месеци приходите от такси на някои банки растат не толкова, защото са увеличени, а заради повечето извършени услуги. 

„Не бих могъл да кажа, че има масово повишаване на такси, разбира се такива има. Не е повсеместно, но все пак се мисли в тази посока”, коментира анализаторът Иван Стойков.

Истинската печалба на банките обаче идва от ниските лихви по депозитите, които паднаха значително по-бързо от тези по-кредитите. Заемите у нас остават значително по-скъпи от тези в еврозоната. При масовите потребителски кредити в лева у нас лихвите са с 3 на сто по-високи. При жилищните разликата остава почти двойна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии