1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Приходите от чужди туристи са повече от миналата година

БГ Бизнес

Към момента с 6,7 на сто повече чужденци са посетили България в сравнение с 2013 г.

Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс през първите шест месеца на годината са 1,718 млрд. евро, което е 3,6 на сто повече спрямо същия период на миналата. Към момента с 6,7 на сто повече чужденци са посетили България, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, цитирайки данни на БНБ.

Положителните резултати, по думите на министъра, не означават, че държавата трябва да абдикира от сектора. По тази причина той призова политическите сили да имат отношение към туризма като към националния отбор на България, предаде БТА.

На дискусия за националните цели и приоритети за туризма Симеон Пешов, строител и инвеститор в туризма, акцентира върху обвързаността между туризма и строителството и подчерта като първа задача на бъдещия парламент бързо приемане на „свестни закони в областта на публично- частното партньорство и концесиите”.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов отправи от името на деловите среди в туризма искане браншът да бъде институционализиран.

„Едно е ако имаме агенция, друго е ако имаме заместник-министър в огромното министерство, друго е да има институция на бранша с ясни задачи, свързани с превръщането на България в целогодишна дестинация”, заяви той.

Според Петя Славова, която е инвеститор в сферата, туризмът никога не е бил приоритетен. „Дори и за презастрояването не са виновни инвеститорите, такова ни е било законодателството”, каза тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии