1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

През септември най-много сме пътували до Гърция, Турция и Италия

БГ Бизнес

С близо 10% са повече пътуванията зад граница спрямо година по-рано

С близо 10 на сто повече сме пътували зад граница през септември спрямо година по-рано. Посещенията на чужденци у нас пък са намалели с 0,5 процента, показват данни на Националната статистика.

Най-голям ръст на пътуванията е отчетен към съседките ни Гърция и Турция, следвани от Италия, Германия и Испания. Намалели са обаче пътуванията към Чехия, Румъния и Русия.

Най-често сме били зад граница с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия и по-малко на почивка и екскурзия.

През септември 2014 г. посещенията на чужденци в България са 1 108 хил., или с 0,5% под нивото от септември 2013 г. Регистрирано е намаление на посещенията с цел почивка и екскурзия с 8,8%, докато посещенията със служебна цел и с други цели се увеличават съответно с 23,9 и 2,9%.

От общия брой чужденци, посетили България през септември 2014 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 64%, като в сравнение със същия месец на предходната година намалява с 2,4%.

Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Румъния, Унгария, Гърция. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Чехия, Германия, Испания, Обединеното кралство, Франция и Холандия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии