Предложение: Отработването в събота да отпадне
Ако празниците се падат събота и неделя, понеделникът след тях да е почивен ден – това предлагат проектопромени в Кодекса на труда, които социалното министерство готви
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    3
Календар
Снимка: iStock

Да има фиксиран брой официални празници, които да не се сливат с почивните дни, а ако празниците се падат в събота и неделя, почивният ден да е понеделникът, следващ празника – това ще предложи Министерството на труда и социалната политика.

Готвените промени в Кодекса на труда трябва да отговорят на очакванията на бизнеса по отношение на отработването, подчерта социалният министър Зорница Русинова.

През миналата година има три или четири съботи, които са се отработвали заради сливане на празници, а през по-миналата година дори са били повече. Заради сливането обаче бизнесът няма предвидимост за начина, по който да организира работата си.

От министерството ще предложат още да няма отработване в събота.

Обработването невинаги е достатъчно ефективно и има доста проблеми за семействата с ученици, когато то е в неучебни дни, каза още министър Русева.

Тя уточни, че който желае да слее празника с други работни дни в седмицата, ще може да поиска от работодателя си отпуск.

Друга възможност е сливането на празници да се решава на вътрешнофирмено ниво.

Силата да бъдеш информиран
Снимка: bTV

 

 

Използвани са материали на БТА
  • 3
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре