1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Предложение: Минималната заплата да е 40 – 50% от средната

БГ Бизнес

Ако приложим формулата сега, за да изчислим заплатата догодина, излиза, че тя трябва да е между 423 и 529 лв.

Социалното министерство предлага да се ратифицира конвенцията на Международната организация по труда (МОТ) за определяне на минималната заплата.

С този акт ще сме длъжни да въведем и механизъм, по който да се определя размера ѝ. Сега той зависи само от решението на кабинета.

Преди дни Социалното министерство е изпратило предложение до синдикатите и бизнеса. Според него те трябва да договарят размер на минимална заплата между 40 и 50 % от средната. Дава се и конкретна формула, по която да се изчисли този диапазон.

Ако приложим формулата сега, за да изчислим заплатата догодина, излиза, че тя трябва да е между 423 и 529 лв. Т.е. намеренията на управляващите за 510 лв. от януари влизат в този диапазон.

В понеделник работодателските организации свикват среща, след която ще излязат с обща позиция. Социалното министерство е дало срок до 22 ноември всички страни да изпратят становища.

Иначе, ако България ратифицира конвенцията на МОТ за минималната заплата, тя реално ще влезе в сила две години по-късно.

Вижте и видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии