1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,461.2

Правителството с идея да се затварят хипермаркетите през уикенда

БГ Бизнес

Мярката щяла да подпомогне малкия и средния бизнес у нас

Големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея може да залегне в нов закон за търговските вериги, който се пише в момента. Предложението е на червени депутати.

"Това е една от мерките, които биха подкрепили малкия и средния бизнес", потвърди зам.-председателят на Коалиция за България Спас Панчев. "Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга", уточни още той.

Панчев е сред инициаторите за увеличаване на ръста на българските продукти в магазините. Според народния представител от левицата стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.

Идеята хипермаркетите да са затворени през уикенда обаче бе посрещната на нож от тях. "Клиентът трябва да избира къде да пазарува, а не това да се случва чрез административна намеса", коментира шеф на eдна от големите вериги в България.

Идеята все още не е обсъждана от парламентарната група на "Коалиция за България". Тепърва предстоят дебати по нея. Предложението е част от пакет от промени, чрез които като цяло да се регламентират отношенията производител-доставчик-търговска хранителна верига.

„Според мен беше определено грешка, че търговските вериги бяха допуснати в центровете на големите градове по този начин малките квартални магазини фалираха, ние искаме да дадем възможност и на тях да съществуват", обясни идеята Спас Панчев, депутат от "Коалиция за България”.

„Тази идея много повече подхожда на страна с централизирана планова икономика като например северна Корея и Куба, отколкото за страна с пазарна икономика каквато е България", смята Йордан Матеев, изп.-директор на сдружението за модерна търговия.

Авторите на идеята да има ограничение в работното време на големите хранителни вериги твърдят, че тя не е революционна - подобна политика имало и в Чехия. Ако у нас това стане факт - най-вероятно ще засегне само магазините на веригите, разположени в централните части на големите градове.

Идеята на депутатите е големите магазини да не работят събота и неделя, или ако работят, то да е с ограничено работно време. „Абсолютна глупост. По-добре да накарат големите хипермаркети българска стока да изкупуват - от нашите домати , краставици, гледам ги едни чушки македонски ли са какви са, то всичко е нитрат", заяви клиент. „Мисля, че не бива да се упражнява административен контрол, а да се остави реална конкуренция да има - всеки магазин да работи според възможностите си", добави друг.
"В малките магазини е по-скъпо. Влезеш за нещо, а ти трябва и друго. А тук има всичко - от до".

От големите вериги магазини реагираха остро на идеята. Твърдят, че промяната ще лиши потребителите от право на избор и в същото време ще вдигне цените на стоките във веригите, за да се гарантира оцеляването им. Не са изключени и съкращения на персонал - само в 8 от големите вериги у нас работят около 22 хиляди души.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии